Kaukon tarina

Kansainvälisen kaupan tekijä

Kauko Oy tunnettiin toukokuuhun 2016 asti nimellä Kaukomarkkinat Oy. Kaukomarkkinat Oy syntyi 1947 avaamaan sodasta toipuvan maan kauppasuhteita. Tuolloin yhtiön keskittyi nimensä mukaisesti markkinoille, joilla muut suomalaiset yritykset eivät toimineet, ja edustajat matkustivat ahkerasti ympäri maailmaa solmimassa kauppasuhteita. Ensimmäinen kauppa oli 60 tonnin vesilasierä Belgiasta A. Ahlström Oy:n Karhulan tehtaille. Se maksettiin suomalaisella paperilla. 

Aarne_Koskelo_ja_Walter_Trading_Co_apulaisjohtaja_Chang.jpg

Indonesiaan vuonna 1952 perustettu toimipiste oli 24 vuotta maan ainoa suomalaisyritys. Kaukomarkkinat Oy oli myös ensimmäinen suomalainen yritys, joka solmi kauppasopimuksen Kiinan kauppaministeriön kanssa. Kiinassa Kaukomarkkinat on toiminut vuodesta 1952, ja vuonna 1956 Kaukomarkkinat aloitti ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä maahantuonnin Japanista. 

Kuluttajille Kaukomarkkinat tuli vuosien myötä tutuksi maahantuomiensa tuotteiden kautta. Teksti 'Maahantuoja Kaukomarkkinat Oy löytyi muun muassa Technicsin ja Panasonicin viihde-elektroniikasta, Citizen-kelloista ja Adidaksen urheiluvälineistä. 

Kun Kaukomarkkinat 1990-luvulla siirtyi Keskon omistukseen, kauppa oli uudessa tilanteessa. Verkkokauppojen myynti kasvoi, globalisaatio madalsi rajoja ja kansainväliset brändit alkoivat toimittaa tuotteitaan suoraan jälleenmyyjille. Kansallisten maahantuojien tila kapeni. Kaukomarkkinat keskittyi elektroniikassa ammattilaisten tarpeisiin, kuten radiopuhelimiin, turvatekniikkaan, tv-tuotannon kalustoonja plasmanäyttöihin. Japanilaiselta päämieheltä omaksuttiin ajatus ”iso kala pienessä lammessa” eli markkinajohtajuuteen pyrittiin erikoisosaamista vaativilla kapeilla sektoreilla. 

Kaukomarkkinat ja Telko fuusioitiin yhteen ja yhtiön nimeksi muodostui Kauko-Telko ja markkinointinimeksi tuli Telko Group. Vuonna 2008 monialayhtiö Aspo osti yrityksen ja Kaukomarkkinat-nimi palasi käyttöön vuoden 2009 alussa. Aikaisemmat tytäryhtiöt jaettiin itsenäisiksi yrityksiksi ja Kaukomarkkinat Oy muodostui energiatehokkuuden ratkaisuja, prosessiteollisuuden tehokkuuden ratkaisuja ja ammattielektroniikkaa toimittavaksi yritykseksi. Vuonna 2015 Kaukomarkkinat möi kansainvälisesti toimivan prosessiteollisuuden parissa toimivan toimialan liiketoiminnan johdolle. Samassa yhtiö uudisti strategiaa ja keskittyy liikkuvaan tietotyöhön. Osana strategista uudistusta yhtiö päivitti vuonna 2016 ilmettään, pääviestejään ja yritysnimen Kauko Oy:ksi.