ilmalmppumppu_perhe.jpg

Asentajan matkassa

asentajan_matkassa_asennuskuva1   asentajan_matkassa_asennuskuva2   asentajan_matkassa_asennuskuva3   asentajan_matkassa_asennuskuva4   asentajan_matkassa_asennuskuva5   asentajan_matkassa_asennuskuva6   asentajan_matkassa_asennuskuva7   asentajan_matkassa_asennuskuva8   asentajan_matkassa

ASENTAJAN MATKASSA

Puoli päivää asentajan mukana paljasti, että ilmanlämpöpumpun asentaminen on taitolaji – ammattitaitolaji.

Yhdeksän maissa aamulla asentaja Jukka Järvinen peruuttaa pakettiauton päivän ensimmäisen asiakkaan pihaan. Oli sovittu, että taloon asennettaisiin Panasonicin ilmalämpöpumppu.

Ensitöikseen Jukka selvittää isäntäväen kanssa sisäyksikön mahdollisia sijoituspaikkoja.

- Laitteen toiminnan kannalta hyviä paikkoja ovat esimerkiksi eteisessä ulko- oven tai olohuoneessa terassin oven yläpuolella. Tavoitteena on, että ilma pääsee kiertämään mahdollisimman vapaasti asunnon eri tiloihin, Jukka selvittää.

Tulisijan luovuttaman lämmön leviäminen tehostuu, jos ilmalämpöpumpun sisäyksikön saa sijoitettua takan lähettyville. Ulkoyksikönkin sijoituspaikka kannattaa myös huomioida, jotta putket saa vedettyä mahdollisimman järkevästi. 

Reikä seinään

Sisäyksikölle löytyy hyvä paikka olohuoneesta tulisijan lähistöltä. Putket kulkisivat ulkoseinän läpi terassin ritiläkaton yläpuolelle. Sieltä ne jatkavat matkaa seinän sisänurkassa alas terassin lattian alle. Ryömintätilassa putkien vaakaveto sujuu helposti talon itäseinustalle sijoitettavalle ulkoyksikölle.

Läpiviennille reikä syntyi helposti reikäsahan kuppiterällä.

- On tärkeää, että reiästä tulee hieman ulospäin viettävä, silloin jäähdytystoiminnon yhteydessä muodostuva vesi kulkeutuu varmasti ulos poistoputkea pitkin, valaisee Jukka.

Reikään Jukka asensi muovisen holkin, jolloin läpiviennin tiivistäminen on helppoa.

Sisäyksikkö saa osakseen tarvittavat sähköasennukset. Jo pelkästään niiden tekeminen vaatii ammattiasentajan pätevyyden. Sama koskee myös kylmäaineputkistojen liittämisiä. Niihin tarvitaan erikoiskoulutus ja asennusoikeudet.

Jukka kiinnittää asennuslevyn sisäseinään reiän suhteen oikealle kohdalle. Sen jälkeen hän nostaa sisäyksikön asennuslevyn varaan sujuttaen samalla läpiviennin kautta ulos kylmäaineputket, sähkökaapelin ja veden poistoputken.

Seuraavaksi päästään ulkohommiin. Jukka vetää valmiiksi eristetyn kylmäaineiden putkiparin ulkoyksikön tulevalta sijaintipaikalta läpiviennin luokse. Samaan pakettiin hän niputtaa sähkökaapelin ja poistoputken. Reitti kulkee luontevasti terassin lattiapalkkien alla ulkoseinän sisänurkkaan ja sitä myöten ylös terassin ritiläkaton yläpuolelle. Siellä Jukka tekee huolellisesti liitokset kupariputkiin.

- Liitoksia tehdessä ei saa hätiköidä. Pienikin vuoto on toiminnan kannalta kohtalokasta”, Jukka varoittelee.

Kone telineelle

Ulkoyksikkö kiinnitetään yleensä talon sokkeliin konsolikannakkeilla. Ellei ulkoyksikköä voi kiinnittää sokkeliin, kannattaa rakentaa erillinen maanvarainen pukki. Puu- tai hirsirunkoisessa talossa houkutus olisi suuri kiinnittää kannakkeet talon seinään, silloin kuitenkin laitteen äänet siirtyisivät voimistuneina runkoa myöten sisätiloihin.

Ilmalämpöpumpun asentaminen on loppusuoralla, kun Jukka nostaa ulkoyksikön konsolikannakkeiden varaan. Seuraavaksi hän tekee viimeiset sähkökytkennät ja kylmäaineputkien liitokset. Sitten on vuorossa asennustyön tärkein vaihe, joka vaati taidon ja luvan lisäksi myös erikoislaitteita. Putkisto täytyi pumpata tyhjäksi ilmasta ja sen sisältämästä kosteudesta.

- Jos tämän vaiheen tekee ammattitaidottomasti tai hutiloiden, voi laitteen toiminta päättyä rikkoutumiseen jo muutamassa viikossa, Jukka kertoo.

Perustellusti kylmäaineita käyttävien laitteiden asentaminen on luvanvaraista toimintaa.

Tyhjiöpumppu pärisee pihalla letkut kytkettyinä ilmalämpöpumpun uumeniin. Välillä Jukka vilkuilee mittareita ja nyökyttelee hyväksyvästi. Parikymmentä minuuttia myöhemmin Jukka kääntelee vipuja ja kuuluu muutama suhahdus. On aika irrottaa letkut ja kantaa työkalut takaisin autoon.

Tärkeänä lopputyönä Jukka opastaa talon asukkaita ilmalämpöpumpun käytössä. Hän näyttää näppäin näppäimeltä kuinka kaukosäätimellä hallitaan laitteen toimintaa. Näppärää!

Ilmalämpöpumppu toimii ja isäntäväki hymyilee tyytyväisenä. Jukka lähtee seuraavan asiakkaan luokse.

Asentaminen vaihevaiheelta

1-2. Ilmalämpöpumpun asentaminen alkaa sopivan sijoituspaikan valinnalla. Sen jälkeen kytketään sisäyksikön sähköt.

3. Läpivientiin laitetaan holkki. Sen kautta kulkevat ulos kylmäaineputket, sähkökaapeli ja veden poistoputki.

4-5. Sisäyksiköstä ulos työntyvät putket jatketaan huolellisesti tehdyillä liitoksilla.

6-7. Ulkoyksikön konsolikannake pultataan kiinni sokkeliin. Lumen varalta laite kannattaa sijoittaa vähintään puolen metrin korkeudelle.

8. Asennustyö on viimeisiä liitoksia vaille valmis ja putkiston ilmasta tyhjääminen