ilmalmppumppu_perhe.jpg

Usein esitettyjä kysymyksiä ilmalämpöpumpusta

Ilmalämpö on fiksu ratkaisu

ILMALÄMPÖ ON FIKSU RATKAISU


Olemme keränneet tähän useimmiten esitettyjä kysymyksiä ilmalämpöpumpuista. Vastaukset on laatinut omat ilmalämpöpumppujen asiantuntijamme.

Oikean ilmalämpöpumppumallin valinta

Kysymys: Miten valitsen oikean tehoisen ilmalämpöpumpun talooni ? Meillä on 104 m2 omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys.

Vastaus: Ensin kannatta miettiä, kumpi on tärkeämpää lämmitys vai jäähdytys. Nyrkkisääntönä lasketaan, että 1 kW riittää n. 30 m 2 lämmitykseen ja n. 20 m 2 jäähdytykseen normaalihuonekorkeudessa eli noin 2,6 metrin korkuisessa tilassa.

Oikean tehoista ilmalämpöpumppua valittaessa on huomioitava talon koko ja energialuokka eli arvioitava kuinka hyvin lämpö pysyy talon sisällä. Energialuokkaan vaikuttavat mm. talon eristys, ilmanvaihto ja ikkunat. Jäähdytystehoa laskettaessa on huomioitava talon kokonaislämpökuorma, johon vaikuttavat mm. ikkunoiden suunta ja pinta-ala, kattorakenne, sauna, kodinkoneet, valaistus ja asukkaiden lukumäärä.

Lämmityskäyttöön 100 m 2 omakotitaloon riittää 3,5 kW lämmitysteho. Mikäli kesällä on suuri jäähdytystarve, suosittelemme tehokkaampaa mallia. Lämmityskäytössä invertteri-malli on parempi vaihtoehto. Jäähdytyskäytössä ON/OFF-malli on edullinen ja hyvä valinta. Ilmalämpöpumppu-asentajat ja myyjät auttavat oikean mallin valinnassa.

On/Off-malli ja Invertteri-malli

Kysymys: Mitä eroa on ns. ON/OFF ja INVERTTERI -malleilla?

Vastaus: Perustoiminnoiltaan on/off ja invertteri -mallit ovat samanlaisia, erona on kompressorin toiminta. Laitteiden hyötysuhteissa ei ole suurtakaan eroa.

On/off-malleissa kompressori kytkeytyy päälle ja käy vakionopeudella, kunnes sisäyksikön lämmöntunnistin havaitsee, että haluttu lämpötila on saavutettu. Tällöin kompressori pysähtyy ja lähtee jälleen käymään, kun sisälämpötila muuttuu riittävästi. On/off-mallin etuna on edullisempi hankintahinta ja tehokas jäähdytys.

Invertteri-malleissa kompressori kytkeytyy päälle ja käy aluksi nopeasti kunnes haluttu lämpötila sisätiloissa saavutetaan. Sitten kompressori hidastaa pyörimisnopeutta ja käy hitaammin pitäen tällä tavalla yllä säädettyä lämpötilaa. Invertteri-mallin etuna on nopea ja tasainen lämmitys.

Energiansäästö

Kysymys: Miten on mahdollista, että ilmalämpöpumpulla voidaan ottaa energiaa pakkasesta ja vielä säästää lämmityskustannuksissa?

Vastaus: Ulkoilmassa on todellakin energiaa vielä pakkasellakin. Energiaa on teoriassa aina absoluuttiseen nollapisteeseen (- 273.15 °C) saakka. Kylmäaineen välityksellä energiaa siirretään ulkoa sisään tai päinvastoin.

Ilmalämpöpumpussa sähköä kuluu kompressorin ja puhallinmoottoreiden pyöritykseen. Tämä energian siirtäminen ilmalämpöpumpun avulla tulee käytännössä edullisemmaksi kuin lämpöenergian synnyttäminen sähkövastuksen avulla.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde COP ( = Coeffiency Of Performance) kertoo kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi + 6 °C ulkolämpötilassa. Esimerkiksi, kun COP = 4, saadaan yhdellä kilowatilla sähköä neljä kilowattia lämpöä.

Jäähdytyskäytössä energiatehokkuus ilmaistaan vastaavasti lyhenteellä EER. (= Energy Efficiency Ratio)

Ilmanvaihto

Kysymys: Aiheuttaako ilmalämpöpumppu vetoa ja sotkeeko se talon ilmanvaihtojärjestelmän?

Vastaus: Kun ilmalämpöpumppu on oikein asennettu ja sitä käytetään ohjeiden mukaisesti, se ei aiheuta vedon tunnetta. Ilmalämpöpumpun puhallus tulee suunnata alaspäin, jolloin lämmitetään lattiaa ja lämpökerrostumat tasoittuvat. Näin myös vedon tunne poistuu. Ilmalämpöpumppu ei sotke talon ilmanvaihtojärjestelmää, koska se ei aiheuta yli- eikä alipainetta huoneistossa.
Ulkoyksikön verhoilu

Kysymys: Voiko ulkoyksikkö maisemoida mitenkään paremmin ympäristöön sopivammaksi?

Vastaus: Ulkoyksikkö voi antaa olla oikeassa asennuspaikassaan ilman minkäänlaisia suojauksia tai suojata joko valmiilla tai itsetehdyillä suojakoteloinneilla. Suojakoteloinnin yhteydessä tulee varmistaa, että ilma pääsee virtaamaan ulkoyksikölle esteettä ja sadevedet eivät pääse valumaan koteloinnin raoista suoraan koneeseen. Toinen vaihtoehto on maalauttaa ulkoyksiköt julkisivuverhouksen värisiksi, esimerkiksi automaalaamossa. Maalauksen voi toteuttaa joko irrottamalla ulkokuoret maalausta varten tai suojaamalla lauhdutinkennot erittäin hyvin ennen maalausta, jotta maali ei vioita kennostoja.
Suodattimien pesu ja vaihto

Kysymys: Kuinka usein ilmalämpöpumpun suodattimet tulisi vaihtaa ja voiko niitä pestä?

Vastaus: Ilmalämpöpumpussa on monipuoliset ilmansuodatusominaisuudet. Karkeasuodatin poistaa huoneilmasta leijuvan pölyn ja pitää laitteen sisäyksikön lämmönvaihtokennoston puhtaana. Karkeasuodatin tulisi puhdistaa keskimäärin kerran kuukaudessa, joko imuroimalla tai vesipesulla. Ilmalämpöpumpuissa on myös tehokkaat mikrosuotimet, jotka poistavat huoneilmasta mikrobeja ja hajumolekyylejä. Mikrosuotimet tulisi vaihtaa käyttöohjeiden suositusten mukaisesti.

Huolehtimalla suodattimien puhtaudesta, ilmalämpöpumppusi käyttöikä pitenee eikä laitteen teho pääse laskemaan suodattimien tukkoisuuden vuoksi. Puhdistamattomat suodattimet voivat aiheuttaa myös sisäilmanlaadun heikkenemistä. Aika-ajoin olisi hyvä tilata asentajalta puhdistushuolto, jossa sisäyksikön kenno puhdistettaisiin kauttaaltaan energiatehokkuuden ylläpitämiseksi. Mikäli käyttökohteesta löydetään hometta, tulisi myös sisäyksikkö puhdistaa erittäin huolellisesti, koska sisäilmassa olleet homeitiöt ovat liikkuneet ilmavirran kautta laitteeseen ja saattaneet jäädä sinne.
Kondenssivesi

Kysymys: Syntyykö ilmalämpöpumpusta kondenssivettä sekä kesällä että talvella?

Vastaus: Kyllä syntyy. Kesällä sitä syntyy sisäyksikön lamelleihin ja kostealla syys- ja talvikelillä sitä syntyy ulkoyksikön lamelleihin.

Kesällä syntyvä kondenssivesi valuu sisäyksikön pohjalla olevan kaukalon kautta kondenssivesiputkeen, joka voidaan johtaa kylmäaineputkien kanssa samasta reiästä ulos. Kesähelteellä pienikin suhteellisen ilmankosteuden alentaminen vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin lämpötilan lasku.

Kostealla kelillä syksyllä ja talvella ulkoyksikön pohjassa olevasta reiästä valuu jopa ämpärillinen kondenssivettä päivässä. Tämä on huomioitava ulkoyksikön paikkaa valittaessa.
Äänitaso

Kysymys: Häiritseekö ilmalämpöpumpun äänitaso yöunia ja säilyykö naapurisopu?

Vastaus: Sisäyksikön äänitaso on hitaalla puhallinnopeudella vain 26dB, joka on hiljaisempi kuin kuiskaus. Äänentasoa voi verrata jääkaappiin tai tietokoneeseen. Luonteeltaan ääni ei ole häiritsevää, vaan tasaista suhinaa. Ainoastaan sulatusjaksojen aikana saattaa sisäyksiköstä kuulua voimakkaampi suhahdus tai ritinää. Siksi emme suosittele sisäyksikön asentamista makuuhuoneeseen, koska se voi häiritä herkkäunista.

Ulkoyksikön äänitaso on myös hiljainen. Luonnon pohjakohina on yleensä voimakkaampi - parin metrin päässä ei ulkoyksikön ääntä enää kuule. On/off -malleissa kompressorin käynnistymisen yleensä havaitsee. Invertteri-mallit ovat erittäin hiljaisia.
Käyttöikä

Kysymys: Mikä on ilmalämpöpumpun laskennallinen käyttöikä?

Vastaus: Ilmalämpöpumpun käyttöikä on noin 10 – 15 vuotta, kuten jääkaapeillakin.
Ilmalämpöpumppu kesämökillä

Kysymys: Vanha kesämökkimme on kauhea sähkösyöppö. Lämmitykseen kuluu lähes 20.000 kWh vuodessa. Voiko ilmalämpöpumpulla pitää kesämökillä peruslämpöä edullisesti?

Vastaus: Ilmalämpöpumppu soveltuu myös mökkikäyttöön. Se on todella nopea lämmitin ja uusilla NE-sarjan malleilla voidaan pitää 8 tai 10 asteen peruslämpöä. Kesämökillä jäähdytysominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, eikä ikkunoita ja ovia tarvitse pitää enää auki.
Takka ja ilmalämpöpumppu

Kysymys: Haluaisin ilmalämpöpumpun sisäyksikön kierrättävän ilmaa, jotta takan tuottama lämpö saataisiin leviämään kohteessa, mutta en haluaisi itse lämpöpumpun lämmittävän. Onko tämä mahdollista?

Vastaus: Mikäli laitteessanne on Ionisaattori-toiminto, voitte käynnistää sisäyksikön painamalla sen käyntiin Ion-painikkeesta. Tällöin laite ei ota huomioon lämpötila-asetuksia vaan kierrättää sisäilmaa halutulla puhaltimen nopeudella. Mikäli laitteessa ei ole Ionisaattori-toimintoa onnistuu ilmankierrätys asettamalla laite Cool-tilaan ja valitsemalla lämpötilaksi +30 astetta. Tällöin laite ainoastaan kierrättää sisäilmaa.
Sähkökatko

Kysymys: Mitä laitteelle tapahtuu sähkökatkon aikana?

Vastaus: Laite pysähtyy siihen tilaan missä se oli ennen sähkökatkosta. Laite käynnistyy sähkökatkoksen jälkeen samoilla asetuksilla kuin se oli ennen sähkökatkoa. Mikäli laitteessa on ajastus, laite jää valmiustilaan uudelleen käynnistyessään.
Power-merkkivalo palaa tai vilkkuu

Kysymys: Sisäyksikön vihreä power-merkkivalo vilkkuu käytön aikana, mistä tämä johtuu?

Vastaus: Power-merkkivalon vilkkuessa käytön aikana laite sulattaa ulkoyksikköön kertynyttä jäätä (lämmityskäytössä talvella). Kyseessä on normaali toiminta ja se on elintärkeä laitteen toiminnalle. Sulatuksen aikana sisäyksiköstä voi huokua hieman viileää ilmaa, mutta laite ei kuitenkaan jäähdytä tuolloin.
Timer-merkkivalo palaa tai vilkkuu

Kysymys: Sisäyksikön Timer-merkkivalo palaa punaisena tai vilkkuu?

Vastaus: Timer-merkkivalon ollessa päällä on laitteessa ajastus kytkettynä. Tällöin laite toimii asetettujen asetusten mukaisesti. Mikäli sama Timer-merkkivalo vilkkuu, ilmoittaa laite jostain vikatapahtumasta ja tällöin vikakoodi pitäisi lukea. Vikakoodi luetaan painamalla kaukosäätimen Check-painiketta 5-10 sekunnin ajan. Kun kaukosäätimen näyttö muuttuu, päästään selaamaan mikä vikakoodi on aktiivisena. Vikakoodeja voi selata painamalla timerin nuolia joko ylös tai alas. Se vikakoodi, jonka kohdalla sisäyksikkö antaa merkkiäänen tulisi kirjoittaa ylös ja ottaa yhteyttä laitteen asentajaan.
Vedenvalumisen ääni

Kysymys: Miksi sisäyksiköstä kuuluu vedenvalumisen ääntä?

Vastaus: Sisäyksiköstä voi kuulua vedenvalumisen ääni johtuen kylmäaineen kierrosta. Tämä on täysin normaalia. Yleensä tämä on havaittavissa parhaiten kun laitteen toimintatila vaihtuu, viilennyksestä lämmitykseen tai esimerkiksi sulatuksen aikana.
Ilmalämpöpumpun kaukosäätimen toiminta

Kysymys: Miksi ilmalämpöpumppu ei ota komentoja vastaan?

Vastaus: Sisäyksikön tulisi piipata, kun kaukosäätimestä asetetaan jokin toiminto. Mikäli sisäyksikkö vastaa komentoon antamalla merkkiääntä, tarkista ensimmäiseksi, että kaukosäätimen ja sisäyksikön välimatka ei ole liian suuri. Tämän jälkeen on vielä hyvä vaihtaa paristot. Mikäli sisäyksikkö ei vieläkään ota komentoja vastaan, voit tarkistaa kaukosäätimen toiminnan digikameran tai puhelimen kameran avulla. Laita kamera päälle ja osoita kameran linssiä kaukosäätimellä ja pidä jokin painike painettuna pohjaan. Kameran näytöllä pitäisi tällöin näkyä kaukosäätimen infrapunavalon vilkkuvan tai syttyvän. Mikäli tätä valoa ei näy, ota yhteys laitteen asentajaan.
Käyttöönottopöytäkirja