ilmavesilmppumpulla-selv-st-932590-edited.jpg

Säästö

Energiamerkintä kertoo ilmalämpöpumpun säästöpotentiaalin. Esimerkiksi VZ9SKE:lla (A+++, SCOP 6.2) on yli 50% suurempi säästöpotentiaali kuin CZ9SKE:lla (A, SCOP 4.1). Energiatehokkuus ei ole ainoa ratkaiseva tekijä mikä malli juuri sinulle sopisi parhaiten. Mallia valittaessa tulee ottaa huomioon myös tilan koko; liian tehokas malli voi aiheuttaa vedon tunnetta.

Lämmitys

Panasonic ilmalämpöpumput on tehty Pohjolan oloihin. Tästä todisteena on yli miljoona asennettua Panasonic ilmalämpöpumppua. Pumppujen lämmitysteho on kasvanut vuosittain. Nykyisissä Panasonicin huippumalleissa ilmalämpöpumppu tuottaa vielä lämpöä -35 °C:ssa.

Keskimääräinen säästö vuosittain on lämmitysenergiasta 30-50 prosenttia, jolloin investointi maksaa itsensä takaisin 3-4 vuodessa. Asentamalla kaksi ilmalämpöpumppua kaksikerroksiseen taloon säästö on jopa suurempi.

Ilmalämpöpumpun lämmityksen hyötysuhteesta kertoo COP- ja SCOP-arvo.

COP vs. SCOP

COP-arvo eli hyötysuhde (COP = Coefficient of Performance) mitataan aina +7 °C:ssa. COP-arvo kertoo kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. Esimerkiksi COP 5,2 kW tarkoittaa, että laite tuottaa yhdellä kilowatilla sähköenergiaa 5,2 kilowattia lämpöenergiaa.

SCOP-arvo (SCOP = Seasonal COP), jolla ilmoitetaan lämpöpumpun lämmityksen hyötysuhde koko vuoden aikana. Yleisesti käytetty SCOP arvo suomessa on mitattu saksan Strasbourgissa, jonka vuoksi SCOP-arvo ei todellisuudessa kerro lämmityssäästöä suomessa, mutta toimii hyvin vertailtaessa eri ilmalämpöpumppumalleja keskenään.

Jäähdytys

Jäähdytys tuo asuntoosi toimistosta ja autosta tutun viilennyksen. Kuuma kesän johdosta asunnon lämpötila voi nousta tukalaksi. Nukkuminen on vaikeaa ja erityisesti vanhuksille ja lemmikeille jopa vaarallista. Asunnon jäähdyttämiseen on monta eri tapaa. Ikkunan avaamalla haittana voi olla siitepölyt, äänet ja hyönteiset. Lämpöpumppu on oiva tuote asunnon jäähdyttämiseen, mutta muista muutama nyrkkisääntö:

  • jäähdytä vain muutama aste viileämmäksi kuin ulkolämpötila on, välttääksesi vilustumasta

  • lämmin ulkoilma voi tiivistyä viileiden rakenteiden pintoihin ja aiheuttaa kosteusongelmia

  • esimerkiksi jos ulkona on 30 astetta lämmintä aseta Panasonic ilmalämpöpumppusi 27 asteeseen, ja kun tulet kotiin voit hetkellisesti jäähdyttää 25 asteeseen

  • jäähdytyskustannukset lämpöpumpulla on kuumana kesänä muutamia kymppejä

EER vs. SEER

Ilmalämpöpumpuille ilmoitetaan myös EER (Energy effiiciency Ratio) eli kylmäkerroin, ja SEER-arvo on (Seasonal EER), jolla ilmoitetaan jäähdytyksen hyötysuhde vuoden aikana.

SEER JA SCOP


Käy katsomassa Armanin fiilikset ilmalämpöpumpuista ja osallistu Panasonic huippumallin arvontaan täältä.

arman_panasonic-114 (003) (002)