Kopteri_6.jpg

  Aurinkopaneeli tuottaa Suomessa hyvin

  Aurinkoenergiaa saadaan Etelä-Suomessa yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Suuri kausivaihtelu on kuitenkin syytä ottaa huomioon aurinkosähköjärjestelmän mitoituksessa.

  Vaikka ylimääräinen tuotto voidaan myydä energiayhtiölle, järjestelmä kannattaa suunnitella niin, että mahdollisimman suuri osa aurinkosähköstä kuuluu kiinteistön omiin tarpeisiin. Hyvä yleissääntö on, että vuosikulutuksesta 10–30 prosenttia katetaan aurinkosähköllä. Tyypillinen järjestelmän koko omakotitalossa on 3–6 kWp.

  Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttaa ilmansuunta, asennuskulma ja se, miten esteettömästi aurinko paistaa paneeleihin. Puut ja varjostavat rakennelmat heikentävät tuottoa.

  Ennen järjestelmän hankintaa kannattaa tilata katselmus, jossa selvitetään energiantarve, paikan tuottopotentiaali ja asennuskohteen vaativuus. Näin varmistetaan se, että järjestelmä valitaan, mitataan ja hinnoitellaan oikein.

  Parhaimmillaan Kauko verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä hyödyntää auringon energian varhaisesta kevättalvesta myöhäiseen syksyyn. Puhtaan aurinkosähkön tuottajana voit hidastaa energiakustannustesi nousua ja pienentää hiilijalanjälkeäsi.

  Ilmalämpöä ja jäähdytystä aurinkosähköllä

  Aurinkosähkö tukee hyvin myös muita uusiutuvan energian lähteitä, kuten sähköä käyttäviä lämpöpumppuja. Erityisen hyvin se toimii ilmalämpöpumpun kanssa.

  Ilmalämpöpumppua käytetään kesäisin jäähdytykseen – juuri samaan aikaan, kun aurinkosähkön vuorokautinen tuotto on parhaimmillaan. Käytännössä aurinkosähkö tekee jäähdyttämisestä ilmaista.

  Kevättalvella ja syksyisin aurinkosähkö tekee ilmalämpöpumpun tuottamasta lämmöstä entistäkin edullisempaa. Laitteiden yhteiskäyttö ei vaadi mitään erillistä toimenpidettä, vaan molemmat kytketään sähköverkkoon samalla tavoin kuin silloin, kun jompikumpi toimii kiinteistön lisäenergian lähteenä yksinään.

  Lue lisää aurinkosähköstä esitteestämme